Mrak zgodnje jutranje ure ni mogel potrditi vremenske napovedi, da bo dan sončen in topel, ko smo se vozili proti Ljubljani in naprej v Italijo do Svetih Višarij. Ob prihodu na parkirišče pod postajo žičnice je vrh 1.766 m visoke gore objel težek oblak, ki se kar ni in ni hotel ločiti od nje. Z zaskrbljenostjo smo zrli navzgor in upali, da se razkroji, saj nam bo le to omogočilo prekrasen razgled na tri dežele, na katerih stičišču se nahaja najstarejše romarsko središče Slovencev.

Odpravili smo se v kabine in se odpeljali skozi meglene koprene proti vrhu, ki ga je ob pihanju hladnega vetra že osvetljevalo sonce. Ko so se porazgubili še zadnji ostanki oblaka, se nam je odprl razgled. Gostje so se razkropili med stavbami romarske vasice, kjer nad gručo gostinskih in trgovskih lokalov bdi cerkvica Višarske Matere Božje.

Nekateri so odšli do cerkve, kjer je že potekalo bogoslužje v nemškem, italijanskem in slovenskem jeziku, del skupine pa se je odpravil do skalnatega vrha nad cerkvijo. Po prijetno preživetih urah smo se vrnili v dolino in se odpeljali proti Trbižu. Na nekoč priljubljeni tržnici v središču mesta, kjer še danes prodajajo pretežno usnjena oblačila in jeans, smo obujali spomine na nekdanje čase nakupovanja v Italiji in Avstriji. Nekateri smo razbremenili denarnice in se bogatejši za novo oblačilo v nadaljevanju dneva veselili svoje prihodnje modne podobe.

Ob povratku v Slovenijo nas je pozdravil travnik s kozolci pri Ratečah. Domače in domoljubno vzdušje nas je spremljalo do Planice, kjer so mnogi med nami prvič videli prenovljeni ponos slovenskih smučarskih skokov. Nordijski center Planica je moderno skakalno-tekaško središče pod Poncami, ki so ga odprli leta 2015. V sklopu centra je nastalo 7 novih skakalnic s spremljajočimi objekti, obnovili pa so tudi letalnico bratov Gorišek. V osrednjem objektu, ki predstavlja središče tekaškega in skakalnega dela centra, je razgledna ploščad, planiški muzej v dveh etažah, vetrovnik in gostinski lokal. Poleg zunanjih tekaških prog je tu še pokrit notranji tekaški poligon. Najmlajši obiskovalci se lahko zabavajo v otroškem adrenalinskem parku in v otroškem kotičku v osrednjem tekaškem objektu. Za vse adrenalinske navdušence pa je na voljo spust po jeklenici – Planica Zipline.

Z novonastalim objektom se nadaljuje tradicija. V Planici je človek prvič v zgodovini poletel preko 100 in 200 metrov, na dveh skakalnicah pa je bilo doseženih kar 41 svetovnih rekordov, kar je največ od vseh krajev po svetu.
Na skrajnem koncu planiške doline se nahaja dolina Tamar. Iz skalnate stene nad dolino izvira potok Nadiža, ki se steka k tlom v 10 m visokem slapu. Po kratki poti po površju ponikne v grušč, teče skozenj po celotni planiški dolini in pride ponovno na površje v Zelencih, izviru Save Dolinke.

Z avtobusa smo izstopili na parkirišču ob glavni cesti ter se skozi gozd napotili do jezerca izrazito zelene barve. Območje je naravni rezervat in dom mnogim ogroženim živalskim in rastlinskim vrstam. Porozna jezerska kreda, ki je na dnu, neprestano prepušča talno vodo v obliki »vulkančkov«, kar je edinstven primer v Sloveniji. Jezerska voda ima stalno temperaturo okrog 5-6 °C. Voda iz jezera preide v strugo, ki se na vzhodu razlije v kilometer dolgo in 200 m široko, plitko močvirje Blata. Rečna struga Save Dolinke nastane pri kraju Podkoren, ob pobočju gore Vitranc.

Razneženi od neizmerne lepote narave smo se vrnili do avtobusa in se odpeljali domov. Preživeli smo prekrasen dan na svežem gorskem zraku in v prijetni družbi naših gostov.

Preverite slikovne utrinke s klikom na sliko: