ODHODI: 02. – 04. 10. in 16. – 18. 10. 2020
Uro odhoda in vstopna mesta bomo sporočilo v tednu pred odhodom s končnim obvestilom.
Vabljene zaključene skupine (manjše ali večje), katerim prilagodimo kraj in datum odhoda po njihovi želji.
SLOVENIJA – STON
Odhod iz Sevnice v zgodnjih jutranjih urah in vožnja z vmesnimi postanki proti južni Dalmaciji. Na polotoku Pelješcu bomo obiskali STON, srednjeveško mestece z najdaljšim kamnitim obzidjem v Evropi. Nekaj časa bomo namenili za sprehod po mestu in kavico, nato pa se bomo odpravili do solin. Soline v Stonu so ene od treh na Hrvaškem, najstarejše v Evropi in mogoče tudi na svetu. Bile so pomemben vir prihodka za Dubrovniško republiko. Seznanili se bomo z načinom pridobivanja soli in z zgodbami povezanimi z bogato preteklostjo tega kraja. Po ogledu se bomo odpeljali v hotel. Namestitev, večerja in nočitev.
DUBROVNIK
Zajtrk. Dan bomo začeli pod DUBROVNIŠKIM mestnim obzidjem, kjer nas bo čakal lokalni vodnik, s katerim se bomo sprehodili po Stradunu in spoznali zgodbe najlepših ter najpomembnejših mestnih znamenitosti. Palača Sponza, Mali in Veliki Onofrijev vodnjak, cerkev Sv. Spasa, cerkev Sv. Vlahe, stavba Mestnega poglavarstva, Knežji dvor, Orlandov stolp, Frančiškanski samostan, Katedrala, Jezuitska cerkev, Orsan,… in za konec mestno obzidje (doplačilo), kjer bomo začutili vso nekdanjo veličino najlepšega mesta Jadrana. Prosto za samostojne oglede. V popoldanskih urah se bomo odpeljali na dubrovniško podeželje, kjer bomo uživali v tradicionalnem kosilu. Povratek v hotel, večerja, nočitev.
OBIRANJE MANDARIN – SLOVENIJA
Zajtrk. Vožnja v dolino reke Neretve, kjer nas bodo na plantaži mandarin pričakali domačini in nas pozdravili s suhimi figami, domačimi aperitivi ter glasbo. Sledi OBIRANJE MANDARIN, kjer bomo doživeli utrip »berbe« in se najedli mandarin do sitega. Za popotnico bo vsak gost dobil 3 kg mandarin, ob doplačilu pa lahko domov odnesemo mandarin kolikor nam srce poželi. Med vožnjo s tradicionalnimi ladjicami – trupicami, nam bodo postregli predjed (domač sir, pršut in kruh izpod peke) in vino. Kosilo (pečeno meso s krompirjem in zelenjavo, sveža sezonska solata, domači kruh izpod peke, domače črno in belo vino) bo na vrsti po vrnitvi v pristan. Zapeli in zavrteli se bomo tudi ob zimzelenih dalmatinskih melodijah. Kdor bo želel, bo lahko obiskal večkrat nagrajeni arheološki muzej Narona, ki se nahaja v neposredni bližini gostišča, kjer bomo imeli kosilo in je edinstven primer muzeja, ki hrani rimske ostanke na mestu njihove najdbe. Muzej je zgrajen nad Augusteumom, hramom, ki je posvečen božanskemu Avgustu (doplačilo).
Povratek proti domu, kamor bomo prispeli v poznih nočnih urah.