Mozaiki Ravene

 • Destinacija:
 • Trajanje: 1 dan

Program in trajanje potovanja lahko prilagodimo vašim željam. Pokličite nas.

PROGRAM
Odhod iz kraja po dogovoru v zgodnjih jutranjih urah (priporočamo ob ___ uri) in vožnja z vmesnimi postanki v smeri Ravene.

Dan bomo začeli z obiskom Bazilike svetega Apolinarija (Sant’ Apollinare) v mestecu Classe, ki se nahaja južno od Ravene. Kot prva od osmih znamenitosti Ravene na UNESCOvem seznamu svetovne dediščine je eden najpomembnejših primerov zgodnjekrščanske bazilike.

Leta 856 so posmrtne ostanke svetega Apolinarija premestili iz bazilike v Classu v novozgrajeno ravensko baziliko Sant’ Apollinare Nuovo, ki si jo bomo ogledali v nadaljevanju. Občudovali bomo stenske mozaike glavne ladje, na katerih so upodobljene ladje nekdanjega rimskega pristanišča v Classu ter Ravena, njene cerkve in Teodorikova palača.

Mimo Dantejevega groba se bomo sprehodili do Baptisterija ortodoksnih (Battistero Neoniano), najstarejše zgradbe v mestu, ki je nastala na ostankih starorimskih kopeli. Istočasno z dokončanjem gradnje v 5. stoletju n. št. so nastali mozaiki, ki krasijo njeno notranjost in prikazujejo Jezusov krst v reki Jordan.

Ravena je doživela svojo najslavnejšo dobo v 5. in 6. stoletju n. št., ko je bila glavno mesto Zahodnorimskega cesarstva in most med rimskim in bizantinskim svetom. V tem obdobju so zgradili Baziliko San Vitale (sočasno z Baziliko svetega Apollinarija v Classu), katere pusta opečnata zunanjost nas pušča ravnodušne, njena bogata barvita notranjost pa nas povsem očara. Z izjemo nekaj baročnih fresk v kupoli je celotna notranjost mozaična. Zaradi velikosti površine in majhnih delcev mozaika dobimo vtis, da gre dejansko za poslikavo, ki upodablja najslavnejši cesarski par bizantinskega cesarstva: cesarja Justinijana in cesarico Teodoro z dvorjani.

V neposredni bližini stoji Mavzolej Galle Placidie. Zaradi velikosti Bazilike San Vitale daje vtis majhnosti. Ko se oko privadi njegove temačne notranjosti, v katero skozi manjše okenske odprtine pada pridušena svetloba, se v vsej svoji popolnosti prikaže najstarejši in najbolje ohranjen mozaični spomenik Ravene.

Dan bomo zaključili z ogledom Teodorikovega mavzoleja. Za svojo grobnico ga je dal leta 520 n. št. zgraditi Teodorik Veliki, Ostrogotski vladar. Dvonadstropna okrogla stavba je zgrajena iz velikih blokov istrskega kamna in je arhitekturni dosežek ter edini primer grobnice barbarskega kralja tistega časa.

Povratek proti domu, kamor bomo prispeli v poznih nočnih urah.

CENA VKLJUČUJE
 • prevoz s sodobnim turističnim avtobusom
 • cestnine in parkirnine
 • vstopnine in voden ogled znamenitosti po programu
 • organizacija in slovensko vodenje (vodič z licenco GZS)
 • osnovno nezgodno zavarovanje
 • DDV

NEOBVEZNA DOPLAČILA
 • enoposteljna soba
 • vstopnine, ki niso zajete v programu
 • skupinsko zavarovanje CORIS z asistenco v tujini (min. 10 oseb)
 • skupinsko zavarovanje rizika odpovedi (min. 10 oseb)

OPOMBA

BREZPLAČNO – največ 2 učitelja/spremljevalca pri vplačanih najmanj 20 otrocih, največ 3 pri vplačanih najmanj 30 otrocih